lauantai 17. elokuuta 2013

Mustikka Murupiirakka

Lauantai päivä meni töiden merkeissä. Koska oli sateinen lauantai päätin leipoa töissä mustikkapiirakkaa. Mietin tovin millä ohjeella sen teen, kunnes päätin kokeilla samaa ohjetta jolla tein raparperipiirakankin. Tämä ohje on ehdottomasti suosikkini ja siihen voi täytettä muunnella oman maun mukaan. Pahoittelen kuitenkin, ettei piirakasta ole kuvan kuvaa. Uskon kuitenkin, että tätä herkkua tulee tehtyä toistekin ja silloin napsitaan myös niitä kuvia. Tässä kuitenkin ohje!!!



Tällä ohjeella tulee siis pellillinen taivaallisen hyvää mustikka murupiirakkaa. Mikäli haluat kuitenkin tehdä piirakan vuokaan löytyy siitä ohje hieman alempaa niiden kuvian kera :)


Muruseos:

8 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
250 g voisulaa

* Sekoita muruseoksen kuivat aineet keskenään
* Lisää lopuksi voisula
* Jaa seos kahteen kulhoon - käytä 2/3 muruseoksesta pohjataikinaan ja jätä kolmannes pinnalle ripoteltavaksi


Pohjataikina:

N. 2/3 muruseoksesta
2 dl piimää tai maitoa
1 kananmuna

* Lisää pohjataikinaan keskenään sekoitetut piimä ja kananmuna - sekoita tasaiseksi
* Levitä seos leivinpaperilla vuoratulle uunipellille


Täyte:

n 1l mustikoita
500 g rahkaa
2 dl sokeria
2 kananmunaa
3 tl vaniljasokeria

* Ripottele pohjataikinan päälle n. litra mustikoita
* Sekoita rahka, sokeri, munat ja vaniljasokeri keskenään
* Kaada seos mustikoiden päälle


Pinnalle:

N. 1/3 muruseoksesta

* Ripottele lopuksi muruseosta pinnalle ja paista 175 asteessa n. 45 minuuttia.


** Anna piirakan hieman jäähtyä ja tarjoile esim. vaniljajäätelön kanssa**




Aurinkoisen sunnuntain kunniaksi oli pakko leipoa kotonakin tätä taivaallisen hyvää mustikkapiirakkaa. Tällä kertaa tosin tein piirakan vuokaan. 


Ohje piirakkavuokaan tehtynä:


Muruseos:

4 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
125 g voisulaa

* Sekoita muruseoksen kuivat aineet keskenään
* Lisää lopuksi voisula
* Jaa seos kahteen kulhoon - käytä 2/3 muruseoksesta pohjataikinaan ja jätä kolmannes pinnalle ripoteltavaksi


Pohjataikina:

N. 2/3 muruseoksesta
1 dl piimää tai maitoa
½ kananmuna (rikoin kananmunan rakenteen ja jätin osan laittamatta, tuskimpa sillä paljon on merkitystä lopputulokseen vaikka kokonaisenkin kananmunan laittaa)

* Lisää pohjataikinaan keskenään sekoitetut piimä ja kananmuna - sekoita tasaiseksi
* Levitä seos leivinpaperilla vuoratulle uunipellille


Täyte:

n. 500 g mustikoita
250 g rahkaa
1 dl sokeria
1 kananmunaa
1,5 tl vaniljasokeria

* Ripottele pohjataikinan päälle n. 500g mustikoita
* Sekoita rahka, sokeri, munat ja vaniljasokeri keskenään
* Kaada seos mustikoiden päälle


Pinnalle:

N. 1/3 muruseoksesta

* Ripottele lopuksi muruseosta pinnalle ja paista 175 asteessa n. 40 minuuttia.





** Anna piirakan hieman jäähtyä ja tarjoile esim. vaniljajäätelön kanssa**









sunnuntai 11. elokuuta 2013

Valkosuklaa-Mustikka juustokakku

Vietämme työporukalla joka kesä mökkiviikonlopun. Tällä kertaa halusin ilahduttaa mahtavia työkavereitani Valkosuklaa-Mustikka juustokakulla, jossa maistui myös hennosti appelsiini ja sitruuna. Valkosuklaatäytteen ohjeen kurkein Kermaruusun blogista, mutta valitsin tuorejuuston mauksi appelsiinin, joka sopi hienosti valkosuklaan kaveriksi. Mustikkatäytteen ohjeen löysin Helmiä & Unelmia blogista, tässäkin valitsin tuorejuuston mauksi sitruunan, joka antoi mustikalle hienon kirpeyden. 



Koristeena pensasmustikoita ja vadelmia.
Osaan mustikoista tehty huurteinen vaikutelma tomusokerilla.




Pohja
(Irtopohjavuoka, halkaisija 24cm)

200g Gluteenittomia Semper Kolakeksejä
100g voita

* Murusta keksit pieneksi muruksi esim. tehosekoittimella tai käsin
* Lisää joukkoon sulatettu voi ja sekoita tasaiseksi
* Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi - painele keksiseos tiiviisti vuoan pohjalle. Laita jääkaappiin jähmettymään.


Mustikkatäyte
2dl kermaa
200g sitruuna tuorejuustoa
500g rahkaa
3dl mustikoita
1/2 dl sokeria
2tl vaniljasokeria
5 liivatelehteä
2rkl vettä
*Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi.
Sekoita kerman joukkoon tuorejuusto, rahka ja sokerit. Sekoita hyvin.
* Soseuta tuoreet tai pakastemustikat (pakastemustikoita kannattaa sulattaa ennen soseuttamista).  
* Kuumenna vesi ja lisää liivatelehdet yksitellen veteen, sekoita - lisää liivateseos mustikkatäytteen joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
* Kaada seos vuokaan keksipohjan päälle.
* Anna täytteen hyytyä ainakin 3 tuntia, mutta mielellään yön yli. 


Valkosuklaamousse:
(Irtopohjavuoka, halkaisija 26cm)

200g Appelsiini tuorejuustoa
2½ dl Flora Vanillaa
100g valkosuklaata
½ dl sokeria
5 liivatetta
2 rkl sitruunamehua
2 rkl vettä

* Sulata valkosuklaa. 
* Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. 
* Vaahdota vaniljavaahto. 
Lisää tuorejuuston sekaan sokeri ja jäähtynyt valkosuklaa. 
* Sulata liivatelehdet sitruuna-vesiseokseen. 
* Kaada liivateseos ohuena nauhana tuorejuuston sekaan. Sekoita massa tasaiseksi. 
* Lisää lopuksi vaniljavaahto. Kaada massa jäähtyneen kookosmuropohjan päälle. 
* Laita hyytymään kylmään ainakin kahdeksi tunniksi.


HUOM! Valkosuklaamousse on todella jämäkkää heti alkujaan, joten sitä oli hirmu hankala saada siististi mustikkatäytteen ympärille. 

Kakku on koottu siten, että pohja ja mustikkatäyte on tehty halkaisijaltaan 24cm irtopohjavuokaan - kun täyte jähmettynyt on se siirretty halkaisijaltaan 26cm irtopohjavuokaan ja mustikkatäytteen reunoille ja päälle kaadettu valkosuklaamousse. 
Kakun voi koota myös 26cm irtopohjavuokaan siten, että täytteet ovat päällekkäin. Tuolloin kuitenkin tee pohja kaksinkertaisena. 






KIITOS IHANILLE TYÖKAVEREILLE 
MUKAVASTA MÖKKIVIIKONLOPUSTA!


tiistai 16. heinäkuuta 2013

Mansikka-Raparperikakku

Tällä kertaa Keijukaistenmaassa maistui mansikka, raparperi ja suklaa ripauksella kirpeää sitruunaa. Työkaverini tilasi kakun jäädessään ensin kesälomalle, josta jatkaa mammalomailua aina ensi vuoden kesään asti. <3 Kakkuun toivottiin koristeeksi jotain aiheeseen sopivaa, mutta muuten sain täysin vapaat kädet. Koska vauvan sukupuoli ei ole vielä tiedossa en halunnut kakun mansikkatäytteen näkyvän päällepäin, joten tein mansikkatäytteestä sydämen raparperitäytteen sisään. Myös suklainen Brownies pohja ei näkynyt päällepäin vaan ole mansikkatäytteen kanssa samankokoinen. Koristeiden väriksi valitsin vaalean violetin - punaisesta ja sinisestä tulee lila ja tämä sattuu olemaan myös työkaverini lempiväri. Idean tehdä hyydykekakkuun Brownies pohja sain Etsi resepti ruokayhteisön fecebook sivuilta. Tämä pohja toimi kakussa todella hyvin. 




Brownies-pohja (Ohje Kinuskikissa - muunnettu gluteenittomaksi)


125 g voita tai margariinia
75 g tummaa suklaata
2 dl sokeria
hyppysellinen suolaa
1 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
2 dl gluteenitonta jauhoseosta
1. Leikkaa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle leivinpaperi. Voitele vuoan reunuksen alaosa margariinilla.
2. Sulata voi kattilassa. Ota kattila liedeltä ja lisää suklaapalat voisulaan. Sekoita, kunnes seos on tasaista.
3. Lisää sokeri, suola ja vaniljasokeri.
4. Sekoita munat yksitellen joukkoon.
5. Lisää lopuksi gluteenittomat jauhot.
6. Kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa n. 15 minuuttia (itse jouduin paistamaan n. 25 minuuttia). Tarvittaessa pese vuoan reunarengas. Anna jäähtyä ennen täytteen kaatamista.
MUISTA KOSTUTTAA POHJA ENNEN TÄYTTEEN KAATAMISTA VUOKAAN, esim. maidolla.


Mansikkamousse (Ohje blogista Kermaruusu)

2 dl kermaa
1½ dl maustamatonta jogurttia
180g mansikkapyrettä
5 liivatelehteä
3/4 dl sokeria

* Laita liivatteet likoamaan.
* Vatkaa kerma vaahdoksi.
* Lisää joukkoon maustamaton jogurtti ja sekoita tasaiseksi.
* Lisää sokeri ja mansikkasose - sekoita tasaiseksi.
* Kuumenna vajaa desilitra esim. sitruunamehua ja liuota liivatelehdet siihen. Kaada liivateseos täytteen joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.


Raparperimousse (Ohje blogista Kermaruusu)

2 dl kermaa
1 dl maustamatonta jogurttia
170g raparperisosetta
4 liivatelehteä
4 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria

* Laita liivatteet likoamaan.
* Vatkaa kerma vaahdoksi.
* Lisää joukkoon maustamaton jogurtti ja sekoita tasaiseksi.
* Lisää sokerit ja raparperisose - sekoita tasaiseksi.
* Kuumenna vajaa desilitra esim. sitruunamehua ja liuota liivatelehdet siihen. Kaada liivateseos täytteen joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.



Kakku on koottu siten, että Browniepohja ja mansikkamousse on tehty pienempään vuokaan. Kun täyte on kunnolla hyytynyt on kakku siirretty halkaisijaltaan isompaan irtopohjavuokaan ja tämän päälle on kaadettu raparperimousse. 
Täytteet voi myös koota päällekkäin niin, että molemmat täytteet näkyvät ulospäin. 




Salaisuuden suuren, kuiskaan mukaan tuulen.
Kasvaa masussa sormet ja varpaat,
nyt jo varmaan arvaat.
Vauva meille tulossa on,
onnemme on rajaton!


HYVÄÄ MAMMALOMAA TIIA!!!

lauantai 13. heinäkuuta 2013

Designs valmistujaiskakku

Sain kunnian tehdä muotoilijaksi valmistuneen serkkuni valmistujaiskakun. Toiveena oli musta-valkoinen kakku, jonka täytteenä olisi dumlea ja salmiakkia ja koristeena logo, joka näkyy kaikissa Janin suunnittelemissa/tekemissä tuotteissa. Logon toteuttaminen hieman mietitytti, koska siinä on serkkuni nimikirjoitus, joka tulisi väärentää mahdollisimman hyvin...loppujen lopuksi se taisi olla helpoin osuus kakunteossa. :) Halusin kakkuun kuitenkin jotain muutakin koristetta, ensin ajattelin valko-mustia ruusuja, mutta jotenkin ne eivät kuvastaneet serkkuani lainkaan. Gerberat tuntuivat paremmilta. Koristeiden teossa ongelmalliseksi muodostui kuitenkin kesä ja ilmankosteus. Koristeet eivät tahtoneet kuivua millään. Onneksi koristeet kuitenkin säilyivät hienosti koko juhlan ajan. :) Aika nopeasti kakku kuitenkin hupeni parempiin suihin.




n. 30cm kakkuvuoka 

Gluteeniton kakkupohja 

8 munaa
3 dl sokeria
2 dl gluteenitonta jauhoseosta
1,5 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi taikinaan.
Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan.
Paista 175 asteessa uunin alatasolla n. 45 minuuttia.




Dumle- ja salmiakkisuklaatäyte

5 dl vispikermaa
1 dl muscovado-sokeria
n. 450 g Dumle- ja salmiakkitäytesuklaata


* Vaahdota vispikerma. 
* Lisää joukkoon muscovado-sokeri. 
* Puolita vaahtoseos kahteen eri kulhoon.
* Leikkaa täytesuklaa pieniksi paloiksi ja sekoita toinen suklaa toiseen kermavaahtokulhoon ja toinen toiseen. 

Tein tämän kakun täytteet päivää ennen kakun tekoa (kaksi päivää ennen juhlapäivää) - näin ollen salmiakki ja toffee maistui täytteissä paremmin. 


Koristeet ja päällinen sokerimassaa,
teksti valkoisella pastavärillä.







ONNEA JANI!!!

sunnuntai 7. heinäkuuta 2013

Possut kylvyssä

Niin se vuosi taas vierähti ja Saparofestarit rantautui kaupunkiin. Saimme järjestää ihanille ystävillemme kesän parhaat bileet. Hyvän ruuan ja juoman lisäksi pitää tietysti aina olla teemaan sopiva kakku. Lapset Saparoivat jälleen mummun ja pappan kanssa, käyden Lasten Saparoilla katsomassa Malttia ja Valttia sekä jammailemassa Karvapäiden tahtiin. Me aikuiset saatiin nauttia musiikista Cheekin, Stigin, Jukkapojan ja muutaman muun artistin parissa. 
Mutta mitä kakkuun tulee niin täytteenä oli uusinta viime vuotisesta Saparokakusta. Kaikki kun eivät päässeet sitä silloin maistamaan. Täytteenä siis dumlea ja salmiakkia. Lapset saivat tottakai tänäkin vuonna oman kakun mukaanvietäväksi mummulaan. Tällä kertaa kakku oli ulkomuodollisesti samanlainen kuin aikuistenkin kakku, mutta täytteenä oli vaniljaa ja mansikkaa. 

Aikuisten kakku oli 8 munan gluteeniton kakkupohja ja lasten taasen 4 munan gluteeniton kakkupohja.




n. 30cm kakkuvuoka 

Gluteeniton kakkupohja 

8 munaa
3 dl sokeria
2 dl gluteenitonta jauhoseosta
1,5 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi taikinaan.
Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan.
Paista 175 asteessa uunin alatasolla n. 45 minuuttia.



4 munaa
2 dl sokeria
1,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
0,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi taikinaan.
Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan.
Paista 175 asteessa uunin alatasolla n. 30 minuuttia.



Dumle- ja salmiakkisuklaatäyte

5 dl vispikermaa
1 dl muscovado-sokeria
n. 450 g Dumle- ja salmiakkitäytesuklaata


* Vaahdota vispikerma. 
* Lisää joukkoon muscovado-sokeri. 
* Puolita vaahtoseos kahteen eri kulhoon.
* Leikkaa täytesuklaa pieniksi paloiksi ja sekoita toinen suklaa toiseen kermavaahtokulhoon ja toinen toiseen. 



Vanilja-Mansikkatäyte (Ohje Kinuskikissa)


4 liivatetta
2 valkuaista
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 ½ dl sokeria
4 rkl perunajauhoja
4 dl kermaa
2 dl maitoa
1 vaniljatanko
mansikoita
* Pilko mansikat siivuiksi. Aseta puolet siivuista kostutetun pohjalevyn päälle.
* Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. 
* Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita vatkaimella joukkoon tuorejuusto.
* Mittaa kattilaan sokeri ja perunajauhot ja sekoita ne keskenään. Lisää joukkoon kerma ja maito. Halkaise vaniljatanko ja laita puolikkaat kattilaan. Kuumenna liedellä koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli pulpahtaa. Poista sitten vaniljatangon puolikkaat. Sulata liivatelehdet kuumaan kiisseliin. Jäähdytä hetki.
* Kaada kiisseli valkuais-tuorejuustoseoksen joukkoon ja sekoita tasaiseksi (tarvittaessa vatkainta hyödyntäen).
* Kaada puolet täytteestä mansikoiden päälle. 
* Aseta päälle seuraava pohjalevy ja kostuta. 
* Laita päälle loput mansikoista ja täytteestä. 
* Nosta kanneksi viimeinen pohja.

Suklaakuorrutus (Ohje blogista Suklaasydän)

200 g tummaa suklaata
1,5 dl kermaa

* Kiehauta kerma kattilassa ja anna sen jäähtyä hieman.
* Lisää paloiteltu suklaa kerman joukkoon ja sekoittele hiljalleen lastalla (ei vispilällä, ettei synny ilmakuplia) kunnes suklaa on sulanut kermaan.
* Kaada kuorrute kakun päälle, kuorrute alkaa jähmettyä nopeasti, joten levityksen tulisi tapahtua mahdollisimman nopeasti.






sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Herkullinen Mustikkakukko

Ihana aurinkoinen sunnuntai, vapaa päivä ja muu perhe nauttii kesäloman riemusta. Sunnuntai oli täynnä naurua, kikatusta ja pieniä mustikkasuita. Jottei kuulostaisi liian hienolta ja herkulliselta niin mahtui päivään itkua ja pientä kinasteluakin. No, jokatapauksessa tänään käytiin metsässä keräämässä mustikoita ja leivottiin lasten kanssa yhdessä suussasulavaa mustikkakukkoa. Tämä ihana herkkujälkiruoka oli taivaallista ja suussasulavaa. Herkun kruunasi vaniljajäätelö. NAMSKIS! 




(OHJE, Yhteishyvä Ruoka heinäkuu 2013
6 pientä annos uunivuokaa/yksi iso halk. 20cm)

TAIKINA

200g voita
1½ dl sokeria
4½ dl ruisjauhoja (täysjyvä)
1tl leivinjauhetta

* Sulata rasva kattilassa ja anna jäähtyä hieman.
* Lisää sokeri rasvan joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
* yhdistä jauhot ja leivinjauhe - lisää siihen rasva-sokeriseos, sekoita tasaiseksi.

* Siirrä 1/4 taikinasta odottamaan kansien valmistusta.
* Painele muu taikina jauhotetuin sormin uunivuokaan/uunivuokiin.


TÄYTE

400g mustikoita
1½ dl sokeria
½ dl perunajauhoja

* Yhdistä mustikat, sokeri ja perunajauho - sekoita.

*Annostele seos vuokiin taikinapohjan päälle. 
* Taputtele loput taikinasta mustikoiden päälle jauhotetuin sormin niin, että täyte peittyy.

* Paista pieniä annosvuokia 25-30min. ja isoa 40-45min. tai kunnes taikina on kypsä.









Anna jäähtyä hetken ja tarjoile vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.






sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Raparperisose

Mummulassa on niin paljon raparperiä, että sitä on lähes pakko hyötykäyttää ja varastoida myös pakastimeenkin. Tarkoituksenani olisi tehdä elokuun lopulla kakku, johon tarvitaan raparperisosetta. Keittelin tänään sitä valmiiksi pakastimeen. Haluan ehdottomasti jakaa tämän teidän muiden raparperinystävien kanssa. 



RAPARPERISOSE

n. 10 raparperinvartta
n. 2 dl vettä
4 dl hillosokeria
sokeria oman maun mukaan, riippuen miten makeaa soseesta haluaa

* Pese ja pilko raparperit 
* Laita raparperipalat ja vesi kattilaan, anna kiehua hiljalleen kunnes raparperit "soseutuneet"
* Lisää hillosokeri ja anna kiehua hiljalleen n. 10 minuuttia välillä sekoittaen
* Lisää sokeria oman maun mukaan

Anna soseen jäähtyä ennen pakastamista.