sunnuntai 7. heinäkuuta 2013

Possut kylvyssä

Niin se vuosi taas vierähti ja Saparofestarit rantautui kaupunkiin. Saimme järjestää ihanille ystävillemme kesän parhaat bileet. Hyvän ruuan ja juoman lisäksi pitää tietysti aina olla teemaan sopiva kakku. Lapset Saparoivat jälleen mummun ja pappan kanssa, käyden Lasten Saparoilla katsomassa Malttia ja Valttia sekä jammailemassa Karvapäiden tahtiin. Me aikuiset saatiin nauttia musiikista Cheekin, Stigin, Jukkapojan ja muutaman muun artistin parissa. 
Mutta mitä kakkuun tulee niin täytteenä oli uusinta viime vuotisesta Saparokakusta. Kaikki kun eivät päässeet sitä silloin maistamaan. Täytteenä siis dumlea ja salmiakkia. Lapset saivat tottakai tänäkin vuonna oman kakun mukaanvietäväksi mummulaan. Tällä kertaa kakku oli ulkomuodollisesti samanlainen kuin aikuistenkin kakku, mutta täytteenä oli vaniljaa ja mansikkaa. 

Aikuisten kakku oli 8 munan gluteeniton kakkupohja ja lasten taasen 4 munan gluteeniton kakkupohja.




n. 30cm kakkuvuoka 

Gluteeniton kakkupohja 

8 munaa
3 dl sokeria
2 dl gluteenitonta jauhoseosta
1,5 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi taikinaan.
Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan.
Paista 175 asteessa uunin alatasolla n. 45 minuuttia.



4 munaa
2 dl sokeria
1,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
0,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi taikinaan.
Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan.
Paista 175 asteessa uunin alatasolla n. 30 minuuttia.



Dumle- ja salmiakkisuklaatäyte

5 dl vispikermaa
1 dl muscovado-sokeria
n. 450 g Dumle- ja salmiakkitäytesuklaata


* Vaahdota vispikerma. 
* Lisää joukkoon muscovado-sokeri. 
* Puolita vaahtoseos kahteen eri kulhoon.
* Leikkaa täytesuklaa pieniksi paloiksi ja sekoita toinen suklaa toiseen kermavaahtokulhoon ja toinen toiseen. 



Vanilja-Mansikkatäyte (Ohje Kinuskikissa)


4 liivatetta
2 valkuaista
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 ½ dl sokeria
4 rkl perunajauhoja
4 dl kermaa
2 dl maitoa
1 vaniljatanko
mansikoita
* Pilko mansikat siivuiksi. Aseta puolet siivuista kostutetun pohjalevyn päälle.
* Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. 
* Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita vatkaimella joukkoon tuorejuusto.
* Mittaa kattilaan sokeri ja perunajauhot ja sekoita ne keskenään. Lisää joukkoon kerma ja maito. Halkaise vaniljatanko ja laita puolikkaat kattilaan. Kuumenna liedellä koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli pulpahtaa. Poista sitten vaniljatangon puolikkaat. Sulata liivatelehdet kuumaan kiisseliin. Jäähdytä hetki.
* Kaada kiisseli valkuais-tuorejuustoseoksen joukkoon ja sekoita tasaiseksi (tarvittaessa vatkainta hyödyntäen).
* Kaada puolet täytteestä mansikoiden päälle. 
* Aseta päälle seuraava pohjalevy ja kostuta. 
* Laita päälle loput mansikoista ja täytteestä. 
* Nosta kanneksi viimeinen pohja.

Suklaakuorrutus (Ohje blogista Suklaasydän)

200 g tummaa suklaata
1,5 dl kermaa

* Kiehauta kerma kattilassa ja anna sen jäähtyä hieman.
* Lisää paloiteltu suklaa kerman joukkoon ja sekoittele hiljalleen lastalla (ei vispilällä, ettei synny ilmakuplia) kunnes suklaa on sulanut kermaan.
* Kaada kuorrute kakun päälle, kuorrute alkaa jähmettyä nopeasti, joten levityksen tulisi tapahtua mahdollisimman nopeasti.






3 kommenttia: