tiistai 16. heinäkuuta 2013

Mansikka-Raparperikakku

Tällä kertaa Keijukaistenmaassa maistui mansikka, raparperi ja suklaa ripauksella kirpeää sitruunaa. Työkaverini tilasi kakun jäädessään ensin kesälomalle, josta jatkaa mammalomailua aina ensi vuoden kesään asti. <3 Kakkuun toivottiin koristeeksi jotain aiheeseen sopivaa, mutta muuten sain täysin vapaat kädet. Koska vauvan sukupuoli ei ole vielä tiedossa en halunnut kakun mansikkatäytteen näkyvän päällepäin, joten tein mansikkatäytteestä sydämen raparperitäytteen sisään. Myös suklainen Brownies pohja ei näkynyt päällepäin vaan ole mansikkatäytteen kanssa samankokoinen. Koristeiden väriksi valitsin vaalean violetin - punaisesta ja sinisestä tulee lila ja tämä sattuu olemaan myös työkaverini lempiväri. Idean tehdä hyydykekakkuun Brownies pohja sain Etsi resepti ruokayhteisön fecebook sivuilta. Tämä pohja toimi kakussa todella hyvin. 




Brownies-pohja (Ohje Kinuskikissa - muunnettu gluteenittomaksi)


125 g voita tai margariinia
75 g tummaa suklaata
2 dl sokeria
hyppysellinen suolaa
1 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
2 dl gluteenitonta jauhoseosta
1. Leikkaa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle leivinpaperi. Voitele vuoan reunuksen alaosa margariinilla.
2. Sulata voi kattilassa. Ota kattila liedeltä ja lisää suklaapalat voisulaan. Sekoita, kunnes seos on tasaista.
3. Lisää sokeri, suola ja vaniljasokeri.
4. Sekoita munat yksitellen joukkoon.
5. Lisää lopuksi gluteenittomat jauhot.
6. Kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa n. 15 minuuttia (itse jouduin paistamaan n. 25 minuuttia). Tarvittaessa pese vuoan reunarengas. Anna jäähtyä ennen täytteen kaatamista.
MUISTA KOSTUTTAA POHJA ENNEN TÄYTTEEN KAATAMISTA VUOKAAN, esim. maidolla.


Mansikkamousse (Ohje blogista Kermaruusu)

2 dl kermaa
1½ dl maustamatonta jogurttia
180g mansikkapyrettä
5 liivatelehteä
3/4 dl sokeria

* Laita liivatteet likoamaan.
* Vatkaa kerma vaahdoksi.
* Lisää joukkoon maustamaton jogurtti ja sekoita tasaiseksi.
* Lisää sokeri ja mansikkasose - sekoita tasaiseksi.
* Kuumenna vajaa desilitra esim. sitruunamehua ja liuota liivatelehdet siihen. Kaada liivateseos täytteen joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.


Raparperimousse (Ohje blogista Kermaruusu)

2 dl kermaa
1 dl maustamatonta jogurttia
170g raparperisosetta
4 liivatelehteä
4 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria

* Laita liivatteet likoamaan.
* Vatkaa kerma vaahdoksi.
* Lisää joukkoon maustamaton jogurtti ja sekoita tasaiseksi.
* Lisää sokerit ja raparperisose - sekoita tasaiseksi.
* Kuumenna vajaa desilitra esim. sitruunamehua ja liuota liivatelehdet siihen. Kaada liivateseos täytteen joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.



Kakku on koottu siten, että Browniepohja ja mansikkamousse on tehty pienempään vuokaan. Kun täyte on kunnolla hyytynyt on kakku siirretty halkaisijaltaan isompaan irtopohjavuokaan ja tämän päälle on kaadettu raparperimousse. 
Täytteet voi myös koota päällekkäin niin, että molemmat täytteet näkyvät ulospäin. 




Salaisuuden suuren, kuiskaan mukaan tuulen.
Kasvaa masussa sormet ja varpaat,
nyt jo varmaan arvaat.
Vauva meille tulossa on,
onnemme on rajaton!


HYVÄÄ MAMMALOMAA TIIA!!!

lauantai 13. heinäkuuta 2013

Designs valmistujaiskakku

Sain kunnian tehdä muotoilijaksi valmistuneen serkkuni valmistujaiskakun. Toiveena oli musta-valkoinen kakku, jonka täytteenä olisi dumlea ja salmiakkia ja koristeena logo, joka näkyy kaikissa Janin suunnittelemissa/tekemissä tuotteissa. Logon toteuttaminen hieman mietitytti, koska siinä on serkkuni nimikirjoitus, joka tulisi väärentää mahdollisimman hyvin...loppujen lopuksi se taisi olla helpoin osuus kakunteossa. :) Halusin kakkuun kuitenkin jotain muutakin koristetta, ensin ajattelin valko-mustia ruusuja, mutta jotenkin ne eivät kuvastaneet serkkuani lainkaan. Gerberat tuntuivat paremmilta. Koristeiden teossa ongelmalliseksi muodostui kuitenkin kesä ja ilmankosteus. Koristeet eivät tahtoneet kuivua millään. Onneksi koristeet kuitenkin säilyivät hienosti koko juhlan ajan. :) Aika nopeasti kakku kuitenkin hupeni parempiin suihin.




n. 30cm kakkuvuoka 

Gluteeniton kakkupohja 

8 munaa
3 dl sokeria
2 dl gluteenitonta jauhoseosta
1,5 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi taikinaan.
Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan.
Paista 175 asteessa uunin alatasolla n. 45 minuuttia.




Dumle- ja salmiakkisuklaatäyte

5 dl vispikermaa
1 dl muscovado-sokeria
n. 450 g Dumle- ja salmiakkitäytesuklaata


* Vaahdota vispikerma. 
* Lisää joukkoon muscovado-sokeri. 
* Puolita vaahtoseos kahteen eri kulhoon.
* Leikkaa täytesuklaa pieniksi paloiksi ja sekoita toinen suklaa toiseen kermavaahtokulhoon ja toinen toiseen. 

Tein tämän kakun täytteet päivää ennen kakun tekoa (kaksi päivää ennen juhlapäivää) - näin ollen salmiakki ja toffee maistui täytteissä paremmin. 


Koristeet ja päällinen sokerimassaa,
teksti valkoisella pastavärillä.







ONNEA JANI!!!

sunnuntai 7. heinäkuuta 2013

Possut kylvyssä

Niin se vuosi taas vierähti ja Saparofestarit rantautui kaupunkiin. Saimme järjestää ihanille ystävillemme kesän parhaat bileet. Hyvän ruuan ja juoman lisäksi pitää tietysti aina olla teemaan sopiva kakku. Lapset Saparoivat jälleen mummun ja pappan kanssa, käyden Lasten Saparoilla katsomassa Malttia ja Valttia sekä jammailemassa Karvapäiden tahtiin. Me aikuiset saatiin nauttia musiikista Cheekin, Stigin, Jukkapojan ja muutaman muun artistin parissa. 
Mutta mitä kakkuun tulee niin täytteenä oli uusinta viime vuotisesta Saparokakusta. Kaikki kun eivät päässeet sitä silloin maistamaan. Täytteenä siis dumlea ja salmiakkia. Lapset saivat tottakai tänäkin vuonna oman kakun mukaanvietäväksi mummulaan. Tällä kertaa kakku oli ulkomuodollisesti samanlainen kuin aikuistenkin kakku, mutta täytteenä oli vaniljaa ja mansikkaa. 

Aikuisten kakku oli 8 munan gluteeniton kakkupohja ja lasten taasen 4 munan gluteeniton kakkupohja.




n. 30cm kakkuvuoka 

Gluteeniton kakkupohja 

8 munaa
3 dl sokeria
2 dl gluteenitonta jauhoseosta
1,5 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi taikinaan.
Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan.
Paista 175 asteessa uunin alatasolla n. 45 minuuttia.



4 munaa
2 dl sokeria
1,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
0,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi taikinaan.
Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan.
Paista 175 asteessa uunin alatasolla n. 30 minuuttia.



Dumle- ja salmiakkisuklaatäyte

5 dl vispikermaa
1 dl muscovado-sokeria
n. 450 g Dumle- ja salmiakkitäytesuklaata


* Vaahdota vispikerma. 
* Lisää joukkoon muscovado-sokeri. 
* Puolita vaahtoseos kahteen eri kulhoon.
* Leikkaa täytesuklaa pieniksi paloiksi ja sekoita toinen suklaa toiseen kermavaahtokulhoon ja toinen toiseen. 



Vanilja-Mansikkatäyte (Ohje Kinuskikissa)


4 liivatetta
2 valkuaista
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 ½ dl sokeria
4 rkl perunajauhoja
4 dl kermaa
2 dl maitoa
1 vaniljatanko
mansikoita
* Pilko mansikat siivuiksi. Aseta puolet siivuista kostutetun pohjalevyn päälle.
* Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. 
* Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita vatkaimella joukkoon tuorejuusto.
* Mittaa kattilaan sokeri ja perunajauhot ja sekoita ne keskenään. Lisää joukkoon kerma ja maito. Halkaise vaniljatanko ja laita puolikkaat kattilaan. Kuumenna liedellä koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli pulpahtaa. Poista sitten vaniljatangon puolikkaat. Sulata liivatelehdet kuumaan kiisseliin. Jäähdytä hetki.
* Kaada kiisseli valkuais-tuorejuustoseoksen joukkoon ja sekoita tasaiseksi (tarvittaessa vatkainta hyödyntäen).
* Kaada puolet täytteestä mansikoiden päälle. 
* Aseta päälle seuraava pohjalevy ja kostuta. 
* Laita päälle loput mansikoista ja täytteestä. 
* Nosta kanneksi viimeinen pohja.

Suklaakuorrutus (Ohje blogista Suklaasydän)

200 g tummaa suklaata
1,5 dl kermaa

* Kiehauta kerma kattilassa ja anna sen jäähtyä hieman.
* Lisää paloiteltu suklaa kerman joukkoon ja sekoittele hiljalleen lastalla (ei vispilällä, ettei synny ilmakuplia) kunnes suklaa on sulanut kermaan.
* Kaada kuorrute kakun päälle, kuorrute alkaa jähmettyä nopeasti, joten levityksen tulisi tapahtua mahdollisimman nopeasti.






sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Herkullinen Mustikkakukko

Ihana aurinkoinen sunnuntai, vapaa päivä ja muu perhe nauttii kesäloman riemusta. Sunnuntai oli täynnä naurua, kikatusta ja pieniä mustikkasuita. Jottei kuulostaisi liian hienolta ja herkulliselta niin mahtui päivään itkua ja pientä kinasteluakin. No, jokatapauksessa tänään käytiin metsässä keräämässä mustikoita ja leivottiin lasten kanssa yhdessä suussasulavaa mustikkakukkoa. Tämä ihana herkkujälkiruoka oli taivaallista ja suussasulavaa. Herkun kruunasi vaniljajäätelö. NAMSKIS! 




(OHJE, Yhteishyvä Ruoka heinäkuu 2013
6 pientä annos uunivuokaa/yksi iso halk. 20cm)

TAIKINA

200g voita
1½ dl sokeria
4½ dl ruisjauhoja (täysjyvä)
1tl leivinjauhetta

* Sulata rasva kattilassa ja anna jäähtyä hieman.
* Lisää sokeri rasvan joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
* yhdistä jauhot ja leivinjauhe - lisää siihen rasva-sokeriseos, sekoita tasaiseksi.

* Siirrä 1/4 taikinasta odottamaan kansien valmistusta.
* Painele muu taikina jauhotetuin sormin uunivuokaan/uunivuokiin.


TÄYTE

400g mustikoita
1½ dl sokeria
½ dl perunajauhoja

* Yhdistä mustikat, sokeri ja perunajauho - sekoita.

*Annostele seos vuokiin taikinapohjan päälle. 
* Taputtele loput taikinasta mustikoiden päälle jauhotetuin sormin niin, että täyte peittyy.

* Paista pieniä annosvuokia 25-30min. ja isoa 40-45min. tai kunnes taikina on kypsä.









Anna jäähtyä hetken ja tarjoile vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.






sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Raparperisose

Mummulassa on niin paljon raparperiä, että sitä on lähes pakko hyötykäyttää ja varastoida myös pakastimeenkin. Tarkoituksenani olisi tehdä elokuun lopulla kakku, johon tarvitaan raparperisosetta. Keittelin tänään sitä valmiiksi pakastimeen. Haluan ehdottomasti jakaa tämän teidän muiden raparperinystävien kanssa. 



RAPARPERISOSE

n. 10 raparperinvartta
n. 2 dl vettä
4 dl hillosokeria
sokeria oman maun mukaan, riippuen miten makeaa soseesta haluaa

* Pese ja pilko raparperit 
* Laita raparperipalat ja vesi kattilaan, anna kiehua hiljalleen kunnes raparperit "soseutuneet"
* Lisää hillosokeri ja anna kiehua hiljalleen n. 10 minuuttia välillä sekoittaen
* Lisää sokeria oman maun mukaan

Anna soseen jäähtyä ennen pakastamista. 





lauantai 22. kesäkuuta 2013

Mansikka Britakakku

Tänäkin Juhannuksena pääsin ilahduttamaan rakasta perhettäni kakulla. On sanomattakin selvää, että kakussa pitää ehdottomasti olla tuoreita mansikoita. Olen jo pitkään halunnut kokeilla britakakkua, mutta hieman muunneltuna versiona "alkuperäisestä". En välitä kakussa olevasta pähkinärouheesta/mantelilastuista enkä ole niinkään hillojen ystävä, joten nämä kaksi jäivät pois tästä Juhannuskakusta. Muun perheen lähdettyä edeltä mummulaan uiskentelemaan kylpytynnyriin jäin minä kotiin leipomaan ja järkkäilemään hieman paikkoja. Kissalle ruokaa ja vettä riittävästi, jotta saamme hyvillä mielin juhlia Juhannusta mummun ja pappan kanssa. 


Tässä kakku ilman päälliskoristeita

Valmis kakku


(Ohje hieman muunneltuna blogita Kirsin keittiössä)


POHJA:
150g voita tai margariinia
1,5 dl sokeria
4 keltuaista
2 dl Sunnuntai Gluteeniton jauhoseos
2 tl leivinjauhetta
1,5 dl maitoa

* Erottele keltuaiset ja valkuaiset.
* Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. 
* Lisää keltuaiset yksitellen ja jatka vatkaamista. 
* Sekoita leivinjauhe ja gluteeniton jauhoseos keskenään, siivilöi jauhoseosta maidon kanssa vuorotellen taikinaan. 
* Levitä taikina ohueksi kerrokseksi uunipellille öljytyn leivinpaperin päälle.


MARENKI:
4 valkuaista
2 dl sokeria

MARENGIN PINNALLE:

50g mantelilastuja tai pähkinärouhetta

* Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. 
* Lisää sokeri vähitellen ja jatka vatkaamista kunnes seos on jäykkää ja kiiltävää. HUOM! Marenki on valmista, kun se pysyy ylösalaisin käännetyssä kulhossa.   
* Levitä marenkiseos taikinan päälle. 
* Halutessasi voit ripotella mantelilastuja/pähkinärouhetta pinnalle 
* Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes marenki on kauniisti ruskettunut.
* Anna kakkulevyn jäähtyä ja leikkaa se sitten kahtia.





TÄYTE:
1 prk Valio Maustettu rahka Mansikka
1 prk Flora Vispiä
sokeria ja vaniljasokeria oman maun mukaan
1,5 l tuoreita mansikoita, joista osa jätetään kakun päälle koristeeksi
  
* Nosta toinen kakkulevy tarjoiluastialle. 
* Vatkaa Flora vispi vaahdoksi. 
* Lisää rahka joukkoon ja vatkaa tasaiseksi.
* Lisää sokerit ja sekoita.
* Pilko osa manikoista pienemmäksi.
* Levitä täyte pohjalevyn päälle, laita päälle pilkotut mansikat, nosta toinen kakkuevy päälle.

* Korietele kakku haluamallasi tavalla - tämä kakku on koristeltu mansikoilla ja vaniljajäätelöllä!!!







AURINKOISTA JUHANNUSTA BLOGINI LUKIJOILLE!!!



perjantai 14. kesäkuuta 2013

Sitruuna-Mansikka Marenkikakku

Mietittiin lasten kanssa aamulla hyvää lahjaa pappalle, joka viettää tänään syntymäpäiviään. Hetken pohdintojen jälkeen päädyimme leipomaan yhdessä pappalle täytekakun. Pappa tykkää kermakakuista, joten tämä piti ottaa huomioon kakun toteutuksessa. Keijukaistenmaassa maistuikin tänään kirpeä sitruuna ja makea marenki. Marenkeja en ole aikaisemmin tehnyt itse ja niiden teko jännitti myös lapsia. :) Selviydyimme urakasta kuitenkin hienosti vaikkei marenkeihin tullutkaan sitruunan makua. Marenkien ohjeen otin Homemade By MI blogista turkinpippurimarengit, mutta jätin pois turkinpippurit ja maustoin sitruunatiivisteellä. Sitruunaisen täytteen kaveriksi ostimme myös tuoreita mansikoita, jotka täydensivät hienosti kakun ihanan raikkaita kesäisiä makuja. Lapset nauttivat leipomisesta ja olivat innoissaan saadessaan yllättää pappan leipomuksella jonka tekemiseen olivat itse osallistuneet. 




Kakkua koristaa Lemon Curdilla maustettu
pastavärillä värjätty kermapursotus
sekä itsetehdyt marengit,
mansikat ja toffeepallot/mansikkapallot

Gluteeniton kakkupohja 

6 munaa
2 dl sokeria
1,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi taikinaan.
Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan.
Paista 175 asteessa uunin alatasolla n. 40 minuuttia.



Lasten riemua...

Jokaiselle löytyy ikään sopiva tehtävä...


Sitruuna-Mansikkatäyte



5dl kuohukermaa
1 prk Valion sitruuna rahkaa
100g Viola sitruuna tuorejuustoa
1 sitruunan raastettu kuori
1 sitruunan mehu
sokeria (oman maun mukaan)
3 tl vaniljasokeria
4 liivatetta
Lemon Curd tahnaa
400 g mansikoita (määrästä jäi osa koristeluun tai mansikoita voi laittaa kakun kumpaankin väliin.)

* Laita liivatteet kylmään veteen
* Vatkaa kerma vaahdoksi 
* Lisää joukkoon rahka ja tuorejuusto, vatkaa tasaiseksi
* Raasta pestyn sitruunan kuori ja purista sitruunasta mehu
* Lisää täytteeseen sokerit sekä sitruunan kuoriraaste
* Kuumenna sitruunan mehu ja liuota liivatteet mehuun - lisää täytteeseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen
* Pilko mansikat
* Levitä alimman kostutetun kakkupohjan päälle Lemon Curd tahnaa ja tämän jälkeen täytettä - laita toinen kakkupohja päälle, kostuta ja lisää täyte, laita täytteen päälle pilkotut mansikat ja laita kolmas kakkupohja mansikoiden päälle. Anna jähmettyä jääkaapissa (mielellään yön yli).




Sitruunamarengit (n. 50 kpl.)

4 kananmunan valkuainen
3 dl sokeria
muutama tippa sitruunatiivistettä (itse laitoin 5 tippaa, mutta ei maistunut marengeissa yhtään)

* Erottele valkuaiset ja kaada ne kulhoon
* Aloita vatkaaminen ja lisää 1dl sokeria heti valkuaisten joukkoon
* Lisäile loput sokerista hiljalleen joukkoon, desi kerrallaan, samalla koko ajan vatkaten. 
* Anna vatkautua kovaksi vaahdoksi (n. 10min)
* Lisää sitruunatiiviste
* Pursota isolla tähtityllalla ruusukkeita leivinpaperilla peitetylle pellille
* Paista 120 asteisessa uunissa 1 tunti 20 minuuttia. 














ONNEA PAPPALLE!!! <3