sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Rukiiset näkkileivät


Nyt vihdosta viimen tulee se postaus jota moni on jo odottanut. Tammikuu ja alkuvuosi muutenkin on liikunnallista aikaa ja halutaan syödä terveellisesti. Satakunnan kansassa oli taannoin näkkileivän ohje, jota oli itsekin pakko kokeilla. Tämä sopii oivasti myös laihduttajille (mikäli sitä ei siis syö pellikaupalla) :) Tästä tuli ehdottomasti yksi suosikki leipä meidän perheessä tai ainkin minulle tämä uppoaa ja ensimmäisellä kerralla taisi mennä lähes se pellillinen suit sait sukkelaan parempiin suihin. 

Myös appiukkoni on näkkileivän suurkuluttaja, joten halusin muistaa myös häntä pellillisellä itsetehtyä näkkileipää. Tämä oli myös anopin makuun, joten siellä varmasti kokeillaan reseptiä itsekin. Äitini ja isäni sai myös maistiaista tästä ihanasta herkusta ja äiti onkin tehnyt myös itse näkkileipää hieman eri ohjeella tosin mitä itse teen. Onhan netti toki täynnä erilaisia näkkileipä ohjeita, itse en vielä ole kokeillut muuta kuin tätä. 

Mikä olisikaan sen parempaa kuin terveelliset näkkileivät pitkän hiihtolenkin jälkeen kera kuuman kaakaon tai kahvi kupillisen.


1 pellillinen

1½ dl kaurahiutaleita
2 dl ruisjauhoja
1 dl seesaminsiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
½ dl pellavansiemeniä
½ tl suolaa
½ tl leivinjauhetta
4 dl haaleaa vettä
0,6 dl öljyä

1. Sekoita ensin kuivat aineet keskenään
2. Lisää vesi ja öljy, sekoita tasaiseksi
3. Anna turvota viitisen minuuttia
4. Levitä tämän jälkeen tasaisesti leivinpaperin päälle uunipellille
5. Paista 200 asteessa 10 minuuttia
6. Leikkaa näkkileipä paloiksi
7. Jatka paistamista vielä n. 40 minuuttia 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti