torstai 21. elokuuta 2014

Vaniljainen Mustikkakakku


Kesäloma jatkuu edelleen - en ole leiponut lomani aikana makeaa enkä suolaista. Tänään päätin leipoa mustikkakääretorttukakun - ohjeen tähän herkkuun löysin Kinuskikissan blogista. Muunsin vain kääretorttupohjan gluteenittomaksi, koska siitä tulee mielestäni mehevämpi ja pehmeämpi kääretorttu. Mustikkatahnan tekeminen ei mennyt ihan niinkuin Strömsöössä, mutta laitoin kaikesta huolimatta tämän version kääretortun väliin - tulihan kakku vain omaksi iloksi vaikka kakkua tulikin nauttimaan myös lasten mummu ja pappa sekä isomummu ja isopappa. Mustikkatahnaa tehdessä meni sokerit hieman sekaisin ja laitoin hillosokerin sijasta tavallista sokeria, joten kun tämän hoksasin oli lisättävä vielä hillosokerikin. Onneksi mustikoihin ei ole pakastus vaiheessa juurikaan laitettu sokeria. Tahna olisi varmasti makeaa ilman tätä lisäsokeriakin, mutta nyt se oli extramakeaa - lisäsin joukkoon myös sitruunamehua, jotta makeus hieman tasoittuisi. Kääretorttua rullatessa pohja tietysti jälleen kerran halkeili eikä siitä tullut kauttaaltaan siistin pyöreä. Olisiko jollain hyvää vinkkiä miten kääretortun rullaaminen luonaisi ilman lohkeilua? Kaikesta huolimatta kakku hävisi parempiin suihin. 


Pohja
4 munaa
1 ½ dl sokeria
¾ dl gluteenitonta jauhoseosta
¾ dl perunajauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
* Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. 
* Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi ne munavaahdon joukkoon nuolijalla käännellen. 
* Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. 
* Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 6-8 minuuttia. 
* Kumoa välittömästi sokeroidun leivinpaperin päälle. Anna jäähtyä.


Valmista mustikkatahna - voit haltessasi valmistaa sen jo edellisenä päivänä. 

Blueberry Curd - Mustikkatahna
1 annos mustikkatahnaa 

2 dl mustikkasosetta
1 ½ dl hillosokeria
3 keltuaista
75 g voita


* Survo mustikat sileäksi soseeksi sauvasekoittimella.
* Laita kattilaan mustikkasose, hillosokeri ja keltuaiset. 
* Kuumenna, kunnes seos pulpahtaa. Alenna lieden lämpötilaa ja jatka keittämistä, kunnes hilloke sakenee (5-10 minuuttia). 
* Jäähdytä kylmässä vesihauteessa.
* Kaada mustikkahilloke kulhoon ja lisää voi nokareina. 
* Vatkaa seos vaahtomaiseksi. 
* Laita kannelliseen lasipurkkiin ja anna olla jääkaapissa pari tuntia jähmettymässä.


Vaniljatäyte
2 dl kuohukermaa
2 tl vaniljasokeria
200 g vaniljarahkaa
1 rkl vaniljakreemijauhetta

* Mausta kuohukerma vaniljasokerilla ja vatkaa vaahdoksi. 

* Lisää vaniljarahka ja vaniljakreemijauhe.

* Levitä pohjan päälle mustikkatahna ja vaniljavaahto. 
* Kääri rullalle ja nosta jääkaappiin hetkeksi aikaa jähmettymään. 


Kakun voit koristella haluamallasi kermapursotuksella. Tämän kakun pursotukset on tehty vaniljakreemijauheella maustetulla Flora Vispillä. Kääretortun reunat on peitetty pursottamalla tähtityllalla suoraa nauhaa alhaalta ylös. Kääretortun laelle on pursotettu samalla tyllalla aaltoilevaa kuviota. 

Sokeroidun mustikat
pensasmustikoita
valkuaista
erikoishienoa Siro-sokeria
* Upota mustikat valkuaiseen. 
* Pyyhi ylimääräinen valkuainen pois.
* Kieritä mustikoita sokerissa. 
* Anna kuivahtaa hetken aikaa. 
(Mustikat voi sokeroida jo etukäteenkin – ne säilyvät jääkaapissa useamman päivän.)

Lisäksi koristeluun
mustikan varpuja


Koristele kääretorttukakku mustikoilla ja varvunpätkillä. 
Huom! sokerointiefekti häviää kostean kerman päällä vähitellen, joten kakku kannattaa koristella lähellä tarjoiluhetkeä.




AURINKOISIA SYYSPÄIVIÄ BLOGINI LUKIJOILLE!!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti