keskiviikko 25. joulukuuta 2013

Jouluiset Macaronit ja Kanelinen marenkijäädykekakku
Niityllä lunta, hiljaiset kadut,
taakse jo jäänyt on syksyn lohduttomuus.
Muistojen virta, lapsuuden sadut
Sanoma joulun on uusi mahdollisuus.

Joulu on taas, riemuitkaa nyt
Lapsi on meille tänä yönä syntynyt.
Tulkoon toivo kansoille maan,
pääsköön vangit vankiloistaan.
Uskon siemen nouskoon pintaan
olkoon rauha loppumaton.

Joulu on taas, kulkuset soi.
Jossakin äiti lasta seimeen kapaloi.
Tulkoon juhla todellinen,
tulkoon Jeesus Herraksi sen.
Tulkoon rakkaus ihmisrintaan,
silloin joulu luonamme on.Joululauluista ehdoton suosikkini on Tulkoon joulu. Se pitää kuulla monta kertaa joka Joulu. Tänä vuonna lahjojen ostaminen jäi myöhäisemmäksi, kuin muina vuosina, mutta jokaiselle löytyi kuitenkin jotain. Jouluna on ihana muistaa läheisiä ja tärkeitä ihmisiä edes pienellä lahjalla vaikka kaikista tärkeintä onkin yhdessäolo. 

Meidän perheen Jouluaaton perinteeseen kuuluu joulukuusen koristelu toisessa mummulassa sekä joulupuuro ja Joulurauhanjulistus lasten isomummulassa. Yhtä samettista joulupuuroa ei saa kyllä mistään muualta, nämä isomummut ovat kyllä aika taitureita. Sieltä matka jatkuu toiseen mummulaan, jossa nautitaan yhdessäolosta ja ihanista jouluherkuista. Lasten (ja aikuistenkin) jännitys on käsin kosketeltavaa, kuusenalla olevia lahjoja hypistellään ja odotetaan malttamattomana milloin eteisestä kuuluu kellonkilinää ja pukin möreä ääni. Voi sitä silmien kimmellystä ja reimua, kun pukki saapuu ison lahjasäkin kanssa. Lapset laulavat intoa puhkuen ja odottavat milloin pukki aloittaa lahjojen jakamisen. Lapset saavat kunniatehtävän olla pukin pikku apureita lahjojen jakamisessa. Yleensä käymme myös hautausmaalla ihastelemassa kynttilöiden loistetta - tänä vuonna tämä perinne jäi kuitenkin toteuttamatta. Aattona kenelläkään ei ole kiire mihinkään, yhdessäolo ja ihanista herkuista nauttiminen jatkuu myös Joulupäivänä, jolloin meidän perheellä on tapana suunnata toiseen mummulaan. 

Tänäkin Jouluna sain kunnian tehdä jotakin jälkiruokaa. Tein molempiin mummuloihin suussasulavat Kaneliset marenkijäädykkeet, jotka saivatkin osakseen paljon kehuja. Tein myös kokeeksi Jouluisia piparkakkusuklaalla täytettyjä macaroneja - nekin olivat taivaallisen hyviä ja niin jouluisen makuisia. 

Joulunpunaiset Macaronit

Kaneliseen marenkijäädykkeeseen löytyy ohje täältä. Tällä kertaa kakku ei ollut gluteeniton, mutta se onkin tämän herkun ihanuus, että sen pystyy helposti muuttamaan gluteenittomaksikin. 


Piparkakkusuklaa Macaronit
(noin 25-30 kpl)
95 g valkuaista
75 g kidesokeria
150 g tomusokeria
120g mantelijauhoa

* Vatkaa valkuaiset ja sokeri paksuksi vaahdoksi. 
* Mittaa mantelijauhot ja tomusokeri tehosekoittimeen ja tee niistä tasaista jauhoa. 
* Sihtaa jauhoseos muutamassa erässä valkuaisvaahdon sekaan. 
* Laita massa pursotuspussiin ja leikkaa joko pussin päähän sopivan kokoinen reikä tai laita pyöreäpäinen tylla pursotuspussiin ja pursota leivinpaperille kolikon kokoisia ympyröitä massasta. (Voit halutessasi piirtää leivinpaperille valmiiksi ympyröitä, tämä auttaa tekemään samankokoisia massaympyröitä).
* Kopauta muutamaan otteeseen peltiä pöytää vasten, jotta macaronien pinta tasoittuu. 
* Anna levätä ennen paistamista noin 1 tunti. 
* Paista 140 asteessa 15-20 minuuttia, macaronien suuruudesta riipuen. 
* Siirrä paiston jälkeen leivinpaperin kanssa macaronit ritilän päälle ja annan jäähtyä kunnolla. Piparkakkusuklaatäyte (Ohje blogista KakkuKatri)

200g maitosuklaata
1dl kuohukermaa
2tl piparkakkumaustetta

* Pilko suklaa pieneksi astiaan.
* Kuumenna kerma kiehumispisteeseen, älä keitä. 
* Lisää piparkakkumauste.
* Kaada kuuma kerma suklaan päälle ja sekoittele täyte tasaiseksi. Jäähdytä.
* Pursota tai nostele lusikalla täyte kuorien väliin.

MAKEAA JOULUA KAIKILLE!!!

1 kommentti: