perjantai 13. joulukuuta 2013

Kanelinen marenkijäädykekakku



Perjantai 13. päivä...kaikesta huolimatta päivä on ollut mahtava. Tänään sain taas muistutuksen siitä miten ihania ystäviä minulla on ja miten mahtavassa työporukassa saan työskennellä. <3 
Syntymäpäiväni kunniaksi halusin tarjota työkavereille jotain uutta ja suussasulavaa. Surffailtuani netissä päädyin Kinuskikissan sivuille ja löysin sieltä ihanan jäädykkeen ohjeen. Sitä oli pakko kokeilla ja niinkuin arvelinkin niin taivaallisen hyväähän se oli. Oma versioni tästä herkusta vain on gluteeniton. Parhaille työkavereille vain parasta...

Gluteeniton herkku...

Marenkipohjat: (Ohje, Kinuskikissa)

4 valkuaista (HUOM, säästä keltuaiset täytteeseen)
2 dl sokeria
2 tl maissitärkkelystä
2 tl vaniljasokeria
(1 ½ tl etikkaa)
* Erottele valkuaiset – ole tarkkana, ettei joukkoon pääse yhtään keltuaista!
* Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi (noin 5 minuuttia). Vaahto on valmista, kun voit kääntää kulhon ylösalaisin ilman, että vaahto putoaa.
* Lisää joukkoon sokeri pienissä erissä rauhallisesti vatkaten.
* Siivilöi joukkoon maissitärkkelys. Lisää vaniljasokeri ja halutessasi etikka.
* Sivele leivinpaperille ohuelti ruokaöljyä.
* Levitä tai pursota marenki leivinpaperille. Jos haluat kaksi pohjaa ja sinulla on kiertoilmauuni, saat kahta peltiä hyödyntämällä kaksi ympyrän muotoista (halkaisija n. 24 cm) levyä. Muussa tapauksessa levitä marenki yhdelle pellille kahdeksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Jätä 1-2 cm leviämisvaraa.
* Ilman kiertoilmaa marengin paistolämpötila on 125 astetta ja paistoaika 1 h 15 min – 2 h. 
Kiertoilmauunilla, tarkista sen ohjeista sopiva paistoaika ja -lämpötila. Omassa uunissani marenkipohjat paistuivat 100 asteessa n. 3 tuntia.
* Marenki voi saada vaaleanruskeaa sävyä, mutta suojaa tarvittaessa foliolla estääksesi tummuminen.
* Anna jäähtyä ja irrota leivinpaperista.

Kanelikinuski: (Ohje Kinuskikissa)

2 dl kuohukermaa
1 ½ dl fariinisokeria
1 ½ tl kanelia
* Tee kanelikinuski etukäteen jääkaappiin tai jäähdytä ainakin huoneenlämpöiseksi ennen kakun kokoamista. 
* Mittaa kaikki aineet kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. 
* Keitä pari minuuttia (ei sen kauemmin!). 
* Anna jäähtyä.

Täyte:
3 liivatelehteä
4 dl kuohukermaa
4 keltuaista
½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
¼ dl vettä
150 g piparkakkuja (gluteenittomia)
200 g jäisiä puolukoita
kanelikinuskia
* Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
* Vaahdota kuohukerma. 
* Vatkaa myös keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. 
* Yhdistä vaahdot. 
* Lisää vaniljasokeri.

Päälle:
kanelikinuskia
piparkakkuja (gluteenittomia)
puolukoita
* Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. 
* Leikkaa sisäreunan suojaksi leivinpaperisuikaleita tai käytä reunakalvoa. Leivinpaperin/kalvon on hyvä muodostaa hieman lisäkorkeutta vuoalle, sillä vuoka täyttyy ääriään myöten.
* Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata siihen liotetut liivatelehdet. Sekoita täytteeseen.
* Laita vuoan pohjalle ensimmäinen marenkipohja. 
* Säästä kymmenisen piparkakkua ja pieni määrä puolukoita kakun päälle. 
* Murenna vuokaan puolet jäljelle jäävistä piparkakuista. 
* Ripottele päälle puolet puolukoista. 
* Valuta lusikan avulla vuokaan kanelikinuskia.
* Levitä vuokaan puolet täytevaahdosta.
* Toista sama toisen kerroksen kanssa: marenki, piparkakut, puolukat, kanelikinuski (säästä hieman kakun päälle!) ja täytevaahto. Valuta kakun pinnalle loput kanelikinuskista ja upota siihen kokonaisia piparkakkuja.
* Nosta kakku pakastimeen jäätymään vähintään 6-8 tunniksi. Voit tehdä kakun myös valmiiksi useita päiviä aikaisemmin.
* Ota kakku huoneenlämpöön tunti ennen tarjoilua. Ripottele pinnalle loput puolukoista.




KANELISTA JOULUNODOTUSTA 
BLOGINI LUKIJOILLE!!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti