sunnuntai 12. elokuuta 2012

Lakritsi-Salmiakki juustokakku

Äitini piti perinteeksi muodostuneet naisten grillibileet. Elokuinen päivä/ilta oli kaunis. Kynttilät valaisivat pimenevää iltaa ja naisten nauru raikui pitkälle iltaan. Halusin yllättää naiset juustokakulla, jossa makuna aikuisten mieleen olevaa lakritsia sekä "ripaus" myös salmiakkia. Kakku vei kielen mennessään ja sai kehuja joka suunnasta. 


(Ohje Kinuskikissan Lakritsipommi - muutettuna pohjan aineet sekä kiillettä tehty tupla-annos)

26-28cm irtopohjavuoka


Pohja:
200 g Glutano Chocolate O's keksejä
50 g margariinia (näiden gluteiinittomien keksien kanssa margariinia voi laittaa vähemmänkin)

* Peitä halkaisijaltaan 24 cm kokoisen irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla.

* Murskaa gluteiinittomat keksit. Sulata margariini mikrossa ja sekoita keksimurskan jukkoon. Painele seos vuoan pohjalle.


Lakritsi-Salmiakkitäyte:
12 kpl (á 19 g) Kick-patukoita
3 dl kuohukermaa
5 liivatelehteä
3 ½ dl Flora Vispiä
½ dl vettä
turkinpippurirouhetta (voit jättää rouheen laittamatta, mikäli haluat kakusta miedomman lakritsikakun)

* Valmista Kick-patukoista ja kuohukermasta lakritsikastike useita tunteja ennen täytteen valmistamista tai mielellään jo edellispäivänä.

* Pilko Kick-patukat pieniksi paloiksi ja laita ne kuohukerman kanssa kattilaan. Keitä, kunnes karkit ovat sulaneet kermaan. Kaada vaahdotusta varten valmiiksi kulhoon. Anna olla jääkaapissa, kunnes kastike on täysin kylmää.

* Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. 

* Vatkaa Flora Vispi löysäksi vaahdoksi. 

* Vatkaa myös kylmä lakritsikastike jämäkäksi vaahdoksi.

* Yhdistä vaahdot keskenään. 

* Lisää vaahtoon halutessasi turkinpippurirouhetta.

* Kiehauta vesi ja sulata siihen liivatelehdet. Sekoita lakritsivaahtoon.

* Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa kolmisen tuntia.


Kiille: 
6 liivatelehteä
1 dl vettä
2 dl lakritsikastiketta

* Laita kiilteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 10 minuutiksi.

* Kiehauta 1dl vettä ja sulata liivatelehdet siihen. 

* Yhdistä liivatevesi huolellisesti lakritsikastikkeen kanssa. 

* Kaada täytteen päälle lusikan avulla ja hyydytä jääkaapissa pari tuntia ennen vuoasta irrottamista tai yön yli.


Koristeluun on tässä kakussa käytetty Flora Vispiä sekä turkinpippurirouhetta.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti