sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Vaniljaiset sitruuna macaronit


Ystäväni poika pääsi tänään ripille. Juhliin toivottiin raikkaan makuisia vihreitä ja sinisiä macarons leivoksia. En ole aikoihin tehnyt näitä maukkaita leivoksia. Niiden tekeminen jännittää joka kerta yhtä paljon ja tällä kertaa vieläkin enemmän, koska leivokset olivat tilaustyö suureen juhlaan. Kuoret onnistuivat jännityksestä huolimatta suhteellisen hyvin ja täyte oli ihanan raikas. 

Olen tehnyt kuoret aina samalla ohjeella ja siihen luotin tälläkin kertaa. Jossain vaiheessa voin kokeilla jotain muutakin ohjetta, kun macaronit jäävät omaan käyttöön. Tällä ohjeella olen kuitenkin onnistunut joka kerta suhteellisen hyvin. Värjään taikinan pastaväreillä, tehden taikinasta hivenen tummempaa, koka värit haalistuvat hieman paistettaessa. Tällä kertaa tein leivokset valmiiksi juhlaa edeltävänä päivänä. Tämä on kuitenkin makuasia, että pehmenevätkö macaronit liikaa ollessaan valmiina yön yli jääkaapissa. Toiset tykkäävät näistä herkuista hieman rapeampina, jolloin täyttäminen kannattaa tehdä muutamaa tuntia ennen tarjoilua. 

Pettämätön makuraati pääsi myös maistamaan näitä ihanuuksia ja leivos sai kehuja osakseen eli luotan niiden olleen hyviä. Rakenne oli ainakin hyvä - rapea pinta sekä mehukas ja pehmeä sisälmys. 


Macaron kuoret
(noin 25-30 kpl)
 
95 g valkuaista
75 g kidesokeria
150 g tomusokeria
120g mantelijauhoa
 
* Vatkaa valkuaiset ja sokeri paksuksi vaahdoksi. 
* Mittaa mantelijauhot ja tomusokeri tehosekoittimeen ja tee niistä tasaista jauhoa. 
* Sihtaa jauhoseos muutamassa erässä valkuaisvaahdon sekaan. 
* Väsrjää halutessasi esim. pastaväreillä
* Laita massa pursotuspussiin ja leikkaa joko pussin päähän sopivan kokoinen reikä tai laita pyöreäpäinen tylla pursotuspussiin ja pursota leivinpaperille kolikon kokoisia ympyröitä massasta. (Voit halutessasi piirtää leivinpaperille valmiiksi ympyröitä, tämä auttaa tekemään samankokoisia massaympyröitä).
* Kopauta muutamaan otteeseen peltiä pöytää vasten, jotta macaronien pinta tasoittuu. 
* Anna levätä ennen paistamista noin 1 tunti. 
* Paista 140 asteessa 15-20 minuuttia, macaronien suuruudesta riipuen. 
* Siirrä paiston jälkeen leivinpaperin kanssa macaronit ritilän päälle ja annan jäähtyä kunnolla. 


Vaniljainen sitruunatäyte

100g Vanilja tuorejuustoa
1 dl Lemon Curd tahnaa

* Sekoita tuorejuusto ja Lemon Curd tahna keskenään tasaiseksi seokseksi
* Laita seos pursotuspussiin ja pursota täytettä puolelle macaron-kuorista ja nosta toinen puolisko päälle. HUOM! Älä laita täytettä liikaa.






Onnea ripillepääsyn johdosta Onni!!!

sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Juhlapöydän punainen juustokakku


Mikä onkaan ihanampaa, kuin saada maailman ihanin joululahja - työkaverini pääsi nauttimaan siitä, kun hänestä tuli äiti. Samalla kahdesta tuli kolme ja nyt he ovat ihana pieni perhe. Tämä pienen pieni tyttö juhli tänään ensimmäistä suurta juhlaansa ristiäisten merkeissä. 

On aina kiva päästä tekemään kakku näin suureen juhlaan. Siinä haluaa onnistua täydellisesti. Tämä kakku oli ihanan hempeä väreiltään ja sopi oivasti ristiäisiin - aina ei tarvitse olla perinteistä täytekakkua. Ohjeen tähän kakkuun pongasin Kinukikissan blogista.



Kosketti hiljaa enkelin siipi,
lasta pientä nukkuvaa.
Kimmelsi öisen taivaan tähdet,
tuuli kuiskasi neuvojaan;
Älä pelkää lapsonen pieni,
vaikka suuri maailma odottaa.
Enkelin siipien alla
on turvallista vaeltaa.

Pohja
180 g Digestive-keksejä
75 g voita tai margariinia
Peitä halkaisijaltaan 24cm kokoisen irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Halutessasi voit käyttää myös reunakalvoa, jotta saat kakkuun siistimmän reunan. Murskaa keksit kaulimella tai tehosekoittimella ja yhdistä ne voisulan kanssa. Sekoita tasaiseksi. Painele seos vuoan pohjalle. Laita jääkaappiin jähmettymään sen ajaksi, kun valmistat ensimmäisen täytteen.

Täytemousse
6 dl kuohukermaa
300 g vanilja tuorejuustoa
Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon vanilja tuorejuusto. Jaa vaahto kolmeen yhtä suureen osaan.

Täyte 1
1 ½ liivatetta
130 g valkosuklaata
120 g smetanaa
1 rkl vettä
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Paloittele valkosuklaa ja sulata se mikrossa. Sekoita ensimmäiseen vaahtokolmannekseen suklaasula ja smetana. Kiehauta vesitilkka ja sulata siihen liivatteet. Sekoita täytteeseen. Kaada vuokaan keksipohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa noin 30 minuuttia ennen seuraavaa kerrosta.

Täyte 2
3 liivatetta
200 g mansikoita
½ dl sokeria
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Soseuta mansikat. Kuumenna n. 1 dl soseesta kattilassa ja sulata joukkoon liivatteet. Sekoita toiseen vaahtokolmannekseen liivate-mansikkasose, loput mansikkasoseesta ja sokeri. Kaada vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa noin 30 minuuttia ennen seuraavaa kerrosta.

Täyte 3
3 liivatetta
200 g vadelmia
½ dl sokeria
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Soseuta vadelmat. Kuumenna n. 1 dl soseesta kattilassa ja sulata joukkoon liivatteet. Sekoita viimeiseen vaahtokolmannekseen liivate-vadelmasose, loput vadelmasoseesta ja sokeri. Kaada vuokaan. Anna kakun hyytyä jääkaapissa kolmisen tuntia tai yön yli ennen vuoasta irrottamista.





Onnea Amanda Aurora Johanna <3

Rukiiset näkkileivät


Nyt vihdosta viimen tulee se postaus jota moni on jo odottanut. Tammikuu ja alkuvuosi muutenkin on liikunnallista aikaa ja halutaan syödä terveellisesti. Satakunnan kansassa oli taannoin näkkileivän ohje, jota oli itsekin pakko kokeilla. Tämä sopii oivasti myös laihduttajille (mikäli sitä ei siis syö pellikaupalla) :) Tästä tuli ehdottomasti yksi suosikki leipä meidän perheessä tai ainkin minulle tämä uppoaa ja ensimmäisellä kerralla taisi mennä lähes se pellillinen suit sait sukkelaan parempiin suihin. 

Myös appiukkoni on näkkileivän suurkuluttaja, joten halusin muistaa myös häntä pellillisellä itsetehtyä näkkileipää. Tämä oli myös anopin makuun, joten siellä varmasti kokeillaan reseptiä itsekin. Äitini ja isäni sai myös maistiaista tästä ihanasta herkusta ja äiti onkin tehnyt myös itse näkkileipää hieman eri ohjeella tosin mitä itse teen. Onhan netti toki täynnä erilaisia näkkileipä ohjeita, itse en vielä ole kokeillut muuta kuin tätä. 

Mikä olisikaan sen parempaa kuin terveelliset näkkileivät pitkän hiihtolenkin jälkeen kera kuuman kaakaon tai kahvi kupillisen.


1 pellillinen

1½ dl kaurahiutaleita
2 dl ruisjauhoja
1 dl seesaminsiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
½ dl pellavansiemeniä
½ tl suolaa
½ tl leivinjauhetta
4 dl haaleaa vettä
0,6 dl öljyä

1. Sekoita ensin kuivat aineet keskenään
2. Lisää vesi ja öljy, sekoita tasaiseksi
3. Anna turvota viitisen minuuttia
4. Levitä tämän jälkeen tasaisesti leivinpaperin päälle uunipellille
5. Paista 200 asteessa 10 minuuttia
6. Leikkaa näkkileipä paloiksi
7. Jatka paistamista vielä n. 40 minuuttia