lauantai 24. maaliskuuta 2012

Minnikakut

Nuoruuden koulukaverini tilasi minulta kakun tyttärensä 2-vuotis syntymäpäiville. Tytön ehdoton suosikki on Minni hiiri. Toiveena oli siis Minni kakku ja väreinä tummanpunainen ja valkoinen. Suunnittelin kakkua kauan, koska halusin saada sen onnistumaan ja halusin, että synttärisankari on kakusta mielissään. Kakkuja tehtiin kaksi samanlaista, koska synttäreitä juhlittiin kahtena eri päivänä.


n. 25cm kakkuvuoka

Sokerikakkupohja

6 munaa
3 dl sokeria
2,25 dl vehnäjauhoja
0,75 dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta


1. Voitele ja jauhota kakkuvuoka huolellisesti. 
2. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. 
3. Sekoita jauhota ja leivinjauhe keskenään ja lisää seos siivilän läpi vaahtoon. Sekoita varoen.
4. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa uunin alatasolla reilu 30 minuuttia.
5. Kumoa ja jäähdytä.


Mansikkatäyte (Ohje Kinuskikissa)

250 g mansikoita
2 ½ dl mansikkakermaa (Valio)
½ prk rahkaa
½ dl vaniljakreemijauhetta
2 rkl sokeria

Soseuta mansikat. Vaahdota mansikkakerma. Sekoita vaahdon joukkoon mansikkasose, rahka ja vaniljakreemijauhe. Lisää sokeri.

Valkosuklaatäyte (Ohje Kinuskikissa)

2 ½ dl Flora Vispiä
100 g vaniljarahkavalmistetta (Sunnuntai)
130 g valkosuklaata

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon vaniljarahkavalmiste. Sulata suklaa mikrossa miedolla lämmöllä. Lisää vaahdon joukkoon ja sekoita tasaiseksi.


Punaiset kukat tehty sokerimassasta - koristeeksi valkoinen nonparellikuula sekä hohdetta - Efektisävyllä helmiäinen Pearl White (Confetti)
Kakkujen päällä valkoinen sokerimassa (kaikki massat myös Confetista).

Sokerimassa koristeita voit tehdä valmiiksi jo etukäteen. Sokerimassa kovettuu nopeammin, kuin marsipaani. Massakoristeet säilyvät hyvin esim. suljetussa muovirasiassa.

 Tulosta Minnin kuva paperille (ota useampi saman kokoinen tuloste). Leikkaa kaikki osat irti. Kauli massat ohuiksi ja piirrä sabluunoiden avulla osat massoihin ja leikkaa irti. Kokoa Minni suoraan kakun päälle. 



ONNEA ELLEN 2v.

Lila-valkoinen kukkakakku

Työkaverini tilasi 30-vuotis kemuihinsa täytekakun. Toiveena oli lila-valkoinen kukkakakku, jossa olisi koukeroita. 




n. 30cm kakkuvuoka

Gluteeniton kakkupohja 

8 munaa
3 dl sokeria
2 dl gluteenitonta jauhoseosta
1,5 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. 
Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi taikinaan.
Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan.
Paista 175 asteessa uunin alatasolla n. 45 minuuttia.


Valkosuklaatäyte (ohje Kinuskikissa)

2 ½ dl Flora Vispiä  
100 g vaniljarahkavalmistetta (Sunnuntai)
130 g valkosuklaata

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon vaniljarahkavalmiste. Sulata suklaa mikrossa miedolla lämmöllä tai liedellä vesihauteessa. Lisää vaahdon joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Levitä pohjan päälle ja jähmetä jääkaapissa.

Marianne-maitosuklaatäyte

Täyte tehty samalla ohjeella, kuin valkosuklaatäytekin, mutta suklaana käytetty maitosuklaata ja täytettä maustettu Marianne-rakeilla. 



Kukkakoristeet tehty sokerimassasta - koristeeksi valkoinen nonparellikuula sekä hohdetta - Efektisävyllä helmiäinen Pearl White (Confetti)
Kakun päällä lila sokerimassakuorrute (Confetista).


ONNEA TIIA!!!

Perhoskakku

Tyttäreni tykkää perhosista ja toivoikin 5-vuotis syntymäpäivilleen perhoskakkua. Päätin heti, etten tee mitään perinteistä kakkua. Halusin jotain näyttävää. Päätin kokeilla ensimmäistä kertaa kaksikerroksista kakkua. Kakun pääväriksi Pinja toivoi lilaa. 



Sokerikakkupohja 

alempi kakku on tehty 8:lla munalla ja päällimmäinen 4:llä munalla. Alla siis ohje 8 munan kakkuun ja pienemmässä sama ohje, mutta määrät puolitettu.

8 munaa
4 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta 

1. Voitele ja jauhota kakkuvuoka huolellisesti. 
2. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. 
3. Sekoita jauhota ja leivinjauhe keskenään ja lisää seos siivilän läpi vaahtoon. Sekoita varoen.
4. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa uunin alatasolla n. 45 minuuttia.
5. Kumoa ja jäähdytä.


Maitosuklaatäyte (ohje Kinuskikissan sivuilta)

2 ½ dl Flora Vispiä
100 g vaniljarahkavalmistetta (Sunnuntai)
130 g maitosuklaata

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon vaniljarahkavalmiste. Sulata suklaa mikrossa miedolla lämmöllä. Lisää vaahdon joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Levitä pohjan päälle ja jähmetä jääkaapissa.


Minttu-valkosuklaatäyte (ohje Kinuskikissan sivuilta)

2 ½ dl vispikermaa
100 g valkosuklaata
1 tl piparminttuaromia
100 g maustamatonta tuorejuustoa
vihreää elintarvikeväriä

Vatkaa kerma vaahdoksi. Paloittele valkosuklaa ja sulata se mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen. Sekoita kermavaahdon joukkoon. Sekoita piparminttuaromi tuorejuustoon. Sekoita sitten muuhun täytteeseen. Värjää halutessasi täytettä vihreällä elintarvikevärillä. Kaada vuokaan kostutetun pohjan päälle ja hyydytä jääkaapissa.

Suklaaperhoset (Malli ja ohje Kinuskikissa



 Tässä kakku velä ilman suklaaperhosia.



ONNEA PINJA 5v.

Mansikka-Suklaa pannacottakakku

Otimme ystäviemme kanssa vastaan vuotta 2012!!! Päätin leipoa kekkereihin jotain erilaista. Halusin juustokakun, mutta en perinteistä. Kinuskikissan sivuilta löysin ohjeen Mansikkaiseen pannacottakakkuun ja päätin tehdä sellaista. Sovelsin hieman ohjetta, koska kaupasta en ihan kaikkea tähän ohjeeseen tarvittavaa saanut. 


26-28cm irtopohjavuoka

Dominokeksipohja:

200 g Domino keksejä
50 g voita tai margariinia
 
Mansikkatäytetäyte:

8 liivatelehteä
2 valkuaista
2 prk (á 200 g) vaniljarahkaa
½ dl sokeria
5 dl (n. 500 g) mansikkasosetta

Pannacottatäyte:

4 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
3 dl kevytmaitoa
2 rkl sokeria
1 vaniljatanko 

Koristelu:

100 g maitosuklaata
1 ½ dl Flora Vispiä
2 tl vaniljakreemijauhetta

Peitä halkaisijaltaan 24 cm kokoisen irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Murskaa Dominot kaulimella tai tehosekoittimessa. Sulata voi kattilassa tai mikrossa ja sekoita joukkoon keksimurska. Painele seos vuoan pohjalle.

Laita mansikkatäytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Sekoita joukkoon vaniljarahka ja sokeri. Soseuta mansikat. Mittaa 2 dl mansikkasosetta kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää joukkoon liivatelehdet. Kuumenna seosta hieman uudelleen, jotta liivatteet sulavat soseeseen. Sekoita liivate-mansikkasose ja loput soseesta täytteeseen. Kaada vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa n. 3 tuntia.

Laita pannacotta-kerrokseen tulevat liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Mittaa kattilaan kuohukerma, kevytmaito ja sokeri. Halkaise vaniljatanko ja laita kattilaan. Keitä kunnes seos kiehahtaa. Poista vaniljatangon puolikkaat kattilasta ja kaavi joukkoon siemenet tangon sisältä. Sulata joukkoon liivatteet. Jäähdytä kylmässä vesihauteessa, kunnes seos on kädenlämpöistä. Sekoittele välillä, jotta pintaan ei muodostu kalvoa. Kaada vuokaan täytteen päälle. Anna hyytyä jääkaapissa n. 3 tuntia.

Irrota vuoan reunus ja siirrä kakku tarjoilulautaselle. Koristele kermapursotuksin sekä suklaakoristein.

Sulata maitosuklaa mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoittaen.Kunnes suklaapalat ovat sulaneet tasaiseksi massaksi.
Lusikoi massa pursotuspussiin, jossa on kirjoitustylla. Pursota suklaakuviot leivinpaperin päälle ja anna jähmettyä (esim. jääkaapissa). Irrota koristeet varovasti leivinpaperista ja asettele kakun päälle. Koristeet kannattaa laittaa paikoilleen vasta ennen tarjoilua. Suklaa koristeet säilyvät hyvin jääkaapissa ja pakastimessakin. Niitä voi siis tehdä etukäteen valmiiksi.




Tupakkakakku

Työkaverini sanoi tupakalle ei ja on nyt ollut reilu vuoden polttamatta - hieno saavutus. Työkaverini tilasi minulta kakun tämän suuren päivän kunniaksi, jota sitten herkuteltiin yhdessä työkavereiden kanssa. Lupasin tehdä aiheeseen sopivan kakun. Tässä olisi lopputulos:



Kääretorttupohja (vaalea/gluteeniton)

4 kananmunaa
2 dl sokeria
2 dl perunajauhoja
1½ tl leivinjauhetta

Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi vaahtoon keskenään sekoitetut perunajauhot ja leivinjauhe. Levitä uunipellille ja paista 225 asteessa noin 8-10 min.Anna jäähtyä.

Marianne-rahkatäyte

2dl kuohukermaa
200g maitorahkaa
maun mukaan Marianne-rakeita
(sokeria)


Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää joukkoon rahka sekä Marianne-rakeet. Sekoita tasaiseksi. Lisää tarvittaessa sokeria. 
Levitä täyte jäähtyneen pohjan päälle ja kääri rullalle.


Koristelu


valkoista sokerimassaa
nonparelleja


Kauli sokerimassa ohueksi. Leikkaa oikean kokoinen pala ja nosta kääretortun päälle niin, että kääretortun toinen pää jää hieman ilman kuorrutetta (filtteriksi). Laita kermavaahtoa hieman kääretortun toiseen päähän ja ripottele nonparelleja päälle. Tupakan filtteripäähän leikkaa sokerimassasta sopovan kokoinen ympyrä ja kiinnitä se kääretorttuun kermavaahdon avulla. 




                                                                   ONNEA TIIA!!!












Puolukka-Valkosuklaa-Vanilja-Glögi juustokakku

Täytin joulukuussa 2011 30-vuotta ja päätin ilahduttaa työkavereitani jouluisella juustokakulla. Näin herkullisen ohjeen Yhteishyvän Ruokalehdessä, mutta muunsin sitä hieman. 


26-28cm irtopohjavuoka

PUOLUKKA-VALKOSUKLAA-VANILJA-GLÖGI JUUSTOKAKUN OHJE
(gluteeniton)

200 g piparkakkuja (gluteenittomia)

75 g margariinia

Puolukkatäyte


5 liivatelehteä

2 dl kuohukermaa

2 dl puolukkasurvosta

1 dl sokeria

1 prk (200 g) valkosuklaa-limerahkaa

2 rkl limetin- tai sitruunanmehua

Vaniljatäyte


3 liivatelehteä

1 prk (250 ml) vaahtoutuvaa vaniljakastike

Glögikiille


2 liivatelehteä

3 dl glögitiivistettä 

Koristelu

Pieniä suklaisia sydämiä ja nonparelleja


Murskaa piparkakut. Sulata rasva. Sekoita ainekset ja painele massa leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (24 cm) pohjalle. Liota liivatteita kylmässä vedessä 10 minuuttia. Vaahdota kerma.

Sekoita puolukkasurvos, sokeri ja rahka toisessa kulhossa. Kuumenna sitrusmehu ja liuota puristetut liivatteet siihen. Valuta liemi ohuena nauhana puolukkaseokseen koko ajan sekoittaen. Sekoita joukkoon kermavaahto. Kaada täyte kakkupohjan päälle. Anna hyytyä kylmässä tunnin ajan.

Valmista vaniljatäyte. Liota liivatteita kylmässä vedessä 10 minuuttia. Kaada kattilaan muutama ruokalusikallinen vaniljakastiketta. Vatkaa loput vaahdoksi.

Kuumenna vaniljakastike kattilassa ja liuota puristetut liivatelehdet siihen. Valuta liemi ohuena nauhana vaniljavaahdon joukkoon samalla sekoittaen. Levitä vaniljatäyte puolukkatäytteen päälle. Nosta kakku kylmään tunniksi.

Valmista kiille. Liota liivatteita kylmässä vedessä 10 minuuttia. Kuumenna glögitiiviste ja liuota siihen liivatteet. Jäähdytä seos haaleaksi. Nostele kiille lusikalla kakun pinnalle. Anna kakun hyytyä kylmässä peitettynä 4–5 tuntia tai yön yli.

Koristele suklaasydämillä ja nonparelleilla juuri ennen tarjoilua.



Puuha Pete kakku

Kaksi vuotta täyttävä Sampo poika tykkäsi hirmuisesti Puuha Petestä ja toivoikin synttärikakukseen Puuha Peteä. En alkanut väsäilemään Pete hahmoa sokerimassasta vaan ostin muoviset Peten ja Annin, jotka pääsivät koristamaan kakkua - synttäreiden jälkeen Pete ja Anni pääsivät poikani leikkeihin ja kakku muistetaan näin pitkään. :) 
Halusin kakun ympärille tiiliseinää ja mietinkin pitkään miten saisin sen parhaiten toteutettua. Kaupassa karkkihyllyllä tiiraillessani erilaisia karkkeja niin huomasin Pihlajanmarjakarkit eli Kettukarkit ja sain idean. Halkaisin karkit pituussuunnassa kahtia ja rakensin niistä tiiliseinän. Kakun päälle laitoin karkkeja ja kynttilöiksi työkaluja. 
Tämänkään kakun kohdalla en muista mitä välissä oli, mutta kakku on 6 munan sokerikakkupohja (ohjeen laitan jossain vaiheessa myöhemmin). 


 ONNEA SAMPO 2v.

Prinsessakakut

Tyttäreni toivoi 4-vuotis synttäreillensä prinsessakakkua. Mietin pitkään onnistuisinko tekemään sen barbiesta. Ei auttanut kuin ryhtyä tuumasta toimeen ja kokeilla - samalla toivoen parasta, että pystyn toteuttamaan rakkaan tyttäreni toiveen. 
Ostin barbien, jonka jalat taipuivat polvista, jolloin prinsessan mekosta ei tarvinnut tehdä hirmuisen korkeaa. Vuorasin barbien kelmulla ja tein marsipaanista mekon yläosan. Tyttäreni toive oli saada vaaleanpunainen kakku ja väliin hän toivoi mansikkamoussea. Minulla ei ole antaa mansikkamoussen ohjetta, jota silloin käytin, koska en ole sitä kirjoittanut ylös. Mekon tein tavallisella sokerikakkuohjeella (6 munaa) ja kuivakakkuvuualla (6 munaa). Kuivakakkuvuoalla sai mekkoon jo oikean muodon.


 ONNEA PINJA 4v.


Pinjan serkku ihastui prinsessakakkuun niin, että toivoi omille 5-vuotis syntymäpäivilleen samanlaista kakkua, mutta keltaista. Mitäpä muuta kummitäti pystyi tilanteessa tekemään, kuin lupaamaan kakun kummitytölleen. Tein kakun samalla ohjeella, kuin Pinjankin kakun, mutta värinä keltainen ja sisällä persikkamousse. 




 ONNEA HILJA 5v.

Maidoton traktorikakku

Poikani on kova traktorimies ja toivoikin 1-vuotis kakukseen traktorikakkua. Kakun piti tuolloin olla maidoton maitoallergian vuoksi. Tässä kakussa on siis käytetty kaurakermaa. Traktori on muotoiltu marsipaanista - punaista marsipaania on värjätty punaisemmaksi elintarvikevärillä ja renkaat saatu ruskeiksi värjäämällä valkoinen marsipaani kaakaojauheella. Päällä oleva kaurakema on värjätty vihreäksi elintarvikevärillä. Tämä oli ensimmäinen marsipaanityöni, enkä tuolloin vielä tilaillut massoja mistään, joten siksi näin monimutkainen ratkaisu traktorinteossa. :)
Maidoton kakku on maultaan hieman erilainen, mutta hyvin teki sekin kauppansa ja 1-vuotias sankari oli kakustaan ikionnellinen. 




ONNEA SAMP0 1v.

Kakkuja ennen varsinaista hurahtamista

 Eräänä äitienpäivänä ja mieheni syntymäpäivänä tein karkkisen rahkakääretortun. Tuolloin kakkuharrastukseni oli vielä pientä ns. ne pakolliset kakut.


 Tyttäreni kanssa haluttiin yllättää isä, joka oli juuri saanut uuden työpaikan. Metsienmiehelle tehtiin tietysti koivukakku.


Tyttäreni valitsi 3v. kakukseen keijukakun. Toteutin sen valmiilla kakkukuvalla, joka on tilattu Confentista. Kakun täytettä en enää muista. 



Keväällä 2011 lasten leikkimökki valmistui ja lapset halusivat pitää tupaantuliaiset, jossa tarjottiin Kuningatarjuustokakkua. Tarjoilut olivat tietysti leikkimökissä.

Tästä alkaa Keijukaistenmaan herkkutarina...

Ystävien pyynnöstä ja kannustuksesta päätin aloittaa blogin pitämisen. Äitini on ollut myös yksi innoittajani ja kannustajani blogin pitämiseen. Äitini tekee upeita koruja ja hänellä on ihastuttava korublogi TupunHelmikamari
Herkkublogiini lisäilen pikkuhiljaa kuvia ja tekstejä kakkuharrastuksestani - niin vanhempia tuotoksiani, jolloin en vielä kirjannut ylös miten kakut tein sekä uudempia herkkujani. Kakkujen tekoa on innoittanut Kinuskikissa, jolla on hienot ja monipuoliset sivut. Olen käyttänyt paljon hänen ohjeitaan muokaten kuitenkin osaa niistä.